Trainen

Loopgroep Sneek traint op de dinsdagavond 19:30-20:45, donderdagochtend 09:00-10:15, donderdagavond 19:30-20:45, zaterdagochtend 09:30-10:45, locatie Zeilsoos-Sneeker Jachthaven. Zondagochtend, clinictrainingen.

Loopgroep IJlst traint op de woensdagavond 19:30-20:45, locatie Sporthal Utherne.

Proeftraining of informatie: rnwths@gmail.com

vrijdag 3 januari 2014

HET ONTSLAG VAN EEN TRAINER

Het is zaterdagmorgen; bewolkt, maar droog. Het loopt tegen half tien. Een vijftigtal hardlopers heeft zich verzameld om wat calorieën kwijt te raken. Of dat nodig is, is moeilijk waar te nemen, de winterjassen verbloemen nu eenmaal veel. De kerstdagen hebben hun tol geëist en Oud en Nieuw staat ons nog te wachten. Oliebollen, appelflappen, een glas wijn en of bier, wellicht champagne, een borrelhap, een koud buffet, tel je zegeningen. We zijn in afwachting van het trainingsprogramma. Arjen neemt het woord, verwelkomt iedereen, meldt dat Karin elders een training moet verzorgen, hij neemt zelf haar groep over en Frank zal de andere groep onder zijn hoede nemen. Even later als de jassen zijn uit gegaan, vertrekken de groepen; Arjen naar Domp 2 en Frank naar de Oudvaart.
 
een worsteling met een jas
We volgen, wat heet volgen, de groep van Frank. Een gemêleerd gezelschap, gemiddelde leeftijd, waar het jeugdige wel af is. Er wordt een bindend voorstel gedaan: een duurloop langs de rondweg (12 tot 13 km) een splitsing in twee groepen, voor hen die de lat hoog leggen een paar extra lussen en dat in een tempo van 5 minuten/km en voor de realisten en alle anderen alleen de rondweg met een gemiddelde van 5.40 min/km. Je kunt nog terug, niemand bedenkt zich. De eerste 4 kilometer worden vrolijk koutend weg gelopen. Groep extra heeft de achterstand overbrugd. Eendracht maakt niet altijd macht, een enkeling geeft te kennen dat de voorkeur gegeven wordt aan een eigen route. Dat wordt gerespecteerd. Groep extra is niet te houden. Het rustige duurloop tempo wordt hun te machtig. Ze  worden gemaand het rustig aan te doen, maar ze willen wat laten zien en zich zelf overtreffen. Frank maakt er een eind aan door ze opnieuw een extra lus in de maag te splitsen. Dat werkt. Zo vervolgen de realisten hun eigen weg. Maar ook onder hen worden de verschillen in "lange adem" duidelijk. Niet verwonderlijk overigens, want ruim 2/3de van de rondweg hebben ze achter zich gelaten. De extra's naderen. De rasse schreden zijn ze inmiddels kwijt geraakt. Ze lopen maar langzaam in. Arriva brengt uitkomst, de bomen gaan dicht en een hergroepering is het gevolg. Even rust en dan het laatste traject. Maar de eenheid, toch een kenmerk van Loopgroep Sneek, is ver te zoeken. De meesten hebben de handen vol aan zich zelf, het verlangen naar het einde is merkbaar.  Met nog een drietal kilometers te gaan, vindt er nog een afsplitsing plaats. Een groepje van een man/vrouw of zes weet een kortere weg en de rest neemt de handschoen zwijgend op. Iedereen in een eigen tempo. Bij het sluisje van de Oudvaart naar de Houkesloot en de jachthavens van de Domp wachten we op elkaar. De stemming is enigszins gelaten, maar er is ook blijdschap dat het achter de rug is. We wandelen een stukje om de hartslag op een wat rustiger niveau te krijgen. Frank wordt met een scheve blik op afstand gehouden. Hij is tenslotte verantwoordelijk voor deze "uitputtingsslag". Maar .....de redding voor de toekomst is nabij. Een worsteling met een jas van een man op leeftijd en met rollator brengt uitkomst. Er wordt hem een helpend hand geboden. Hij toont zich dankbaar. Als hij even later het trainerschap krijgt aangeboden, is hij helemaal verguld. Wij begrijpen dat hij zijn rollator mee zal moeten brengen. Maar dat vinden we helemaal niet erg. Als pleister op de wonde wordt Frank op de foto een plaatsje gegund.

En zo zal alles in 2014 weer op z'n pootjes terecht komen.

Een deelnemer


Geen opmerkingen:

Een reactie posten