Trainen

Loopgroep Sneek traint op de dinsdagavond 19:30-20:45, donderdagochtend 09:00-10:15, donderdagavond 19:30-20:45, zaterdagochtend 09:30-10:45, locatie Zeilsoos-Sneeker Jachthaven. Zondagochtend, clinictrainingen.

Loopgroep IJlst traint op de woensdagavond 19:30-20:45, locatie Sporthal Utherne.

Proeftraining of informatie: rnwths@gmail.com

vrijdag 13 februari 2015

DE RUN WITH US CLINIC, WAAROM? DAAROM!

Marathon, of liever gezegd de marathon, een magische klank. Niet alleen in de professionele hardloopwereld. Ook voor de meer recreatieve hardloper is de marathon vaak het ultieme doel. Een afstand van 42 km en 195 meter is echter niet voor iedereen haalbaar. Het vereist veel van je fysieke uithoudingsvermogen.
Vele hardlopers zijn dan ook al tevreden met een halve marathon. Het is een populaire afstand geworden. Sla de loopkalender er maar op na. Vrijwel ieder weekend wordt er wel een georganiseerd.
 
Groepsfoto training Oranjewoud
Wie ooit een halve, laat staan een hele, marathon heeft gelopen heeft aan den lijve ondervonden wat het in fysieke mate en mentaal in mindere mate (?) met je doet. Het zijn vooral die laatste kilometers die loodzwaar kunnen zijn.
Ik zal nooit vergeten hoe moeilijk ik het heb gehad op mijn eerste halve marathon, de Berenloop op Terschelling. Na 10 kilometer deed ik er een schepje bovenop, want het ging zo lekker. Ik werd niet of nauwelijks meer ingehaald en dat was een mentale opkikker van jewelste. Vrolijk fluitend dacht ik de finish te kunnen halen. Maar niets was minder waar. Na 18 kilometer stond daar de man met de hamer. Afgepeigerd kwam ik over de finish, gehaald! Opgelucht! Er was maar een conclusie mogelijk: de voorbereiding liet te wensen over. Ik heb er nog vele gelopen en op die halve marathons, waar ik het de laatste paar kilometer wat moeilijker heb gehad, was altijd de niet optimale voorbereiding de boosdoener.
 
Gezamenlijk ergens voor gaan
Het is een gegeven dat veel lopers onvoldoende voorbereid aan een evenement deelnemen. De blessurekans neemt dan ook toe tijdens en na evenementen. Het is van groot belang dat je je conditie en je uithoudingsvermogen op een verantwoorde wijze leert opbouwen. Meer is heus niet beter, sterke vermoeidheid na een training is een teken aan de wand, en op snelheid trainen is geen enkele garantie voor succes.

De Run with Us Clinic biedt de gelegenheid om je prima voor te bereiden en je toe te rusten voor de langere afstand, langer dan 10 kilometer! Niets is mentaal zo motiverend om gezamenlijk 'ergens voor te gaan'. Wind en/of regen, hoge of lage temperaturen zijn geen excuus meer om niet te gaan. Je laat je niet kennen. Je gaat, je laat de groep niet in de steek. Of je zeiknat van de regen, druipend van het zweet, met rode konen van de kou of buiten adem van de harde tegenwind het wegdek teistert, het deert je niet. Na afloop ervaar je met een voldaan gevoel dat je het toch maar weer geflikt hebt.
 
Voldaan gevoel
Je loopt routes die je alleen nooit zou lopen. Je geniet van uitzichten, je maakt elkaar deelgenoot van buitelende hazen in het veld, van een roofvogel op een paal, dan wel biddend hoog boven je in de lucht op zoek naar een prooi, van een mooi gelegen boerderij, van een vergezicht met aan de horizon het silhouet van een dorp, je verbaast je in het voorjaar over de bloemenpracht in de bermen en slootkanten. Elke keer na afloop kom je gezamenlijk tot de conclusie dat je dit niet had willen missen.

Je bouwt met elkaar aan je uithoudingsvermogen. Je leert het belang van hartslagzones kennen en wat het met je doet. Je krijgt individueel tips om je loopstijl te verbeteren. Je ervaart het verschil tussen een rustige en een duurloop op wedstrijdtempo. Veel lopers verwaarlozen de lage hartslagzones. Lopen in een praattempo biedt je de gelegenheid je collega lopers beter te leren kennen.

Genieten van een vergezicht
Kortom: de clinic motiveert, schept een sfeer waar verstandig getraind wordt, waar de kans op het oplopen van blessures tot een minimum wordt beperkt, waar het wel en wee van de individuele loper wordt gerespecteerd. Deelname aan de clinic garandeert een verantwoorde trainingsopbouw,  zodat je goed voorbereid van start zult gaan op de (halve) marathon van jouw keus. En wat nog belangrijker is dat je na de finish met heel voldoening kunt terug kijken op een geweldige voorbereiding.

De routes worden uitgekiend door Durk Brouwer, die als geen ander in staat is ons langs onbekende paden en wegen door het prachtige landschap te leiden.
De groepen worden begeleid op de fiets door Karin Verploeg, Arjen Visserman, terwijl Durk Brouwer,  Frank Klasen daar waar mogelijk zullen assisteren.

Heb je belangstelling? Neem dan contact op met Arjen Visserman en vraag snel de volledige documentatie aan want de clinic start al op 2 maart.

Meeloper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten