Trainen

Loopgroep Sneek traint op de dinsdagavond 19:30-20:45, donderdagochtend 09:00-10:15, donderdagavond 19:30-20:45, zaterdagochtend 09:30-10:45, locatie Zeilsoos-Sneeker Jachthaven. Zondagochtend, clinictrainingen.

Loopgroep IJlst traint op de woensdagavond 19:30-20:45, locatie Sporthal Utherne.

Proeftraining of informatie: rnwths@gmail.com

donderdag 6 december 2012

DE SINTERKLAASLOOP 3 DECEMBER


In de middag
Wat was het slecht weer. Een koude, stevige wind uit het zuidwesten, een miezerige regen en een temperatuur van rond de twee graden in de plus. Niet de meest uitnodigende omstandigheden om “eventjes” mee te doen aan de Sinterklaasloop in Bolsward. Daarbij zal het ook nog aarde donker zijn, dus oppassen geblazen. Maar dat was vanmiddag om een uur of vier.  Nu loopt het tegen zessen, de wind is wat gaan liggen, het is vrijwel droog en de temperatuur loopt op naar vijf graden. Om half zeven vul ik dus mijn inschrijfformulier in. Niet dat ik van plan was om thuis te blijven. Neen, daarvoor heb ik aan de vorige keren dat ik meedeed veel te goede herinneringen. Trouwens je kunt de organisatie toch niet in de kou laten staan! En dat hebben blijkbaar velen met mij gedacht. 

In de avond
Ik blijf nog maar even binnen in de sporthal staan samen met al die anderen van onze loopgroep. Om mij heen gaat het gesprek vooral over voorzichtigheid, en uitkijken voor obstakels en over het plan “het vooral rustig aan te doen”, want iedereen is beducht voor het oplopen van blessures. Dan arriveert Sinterklaas met in het kielzog zijn trouwe knecht. Hij is hier vaker geweest, want hij groet en herkent vooral bekenden. Hij is trouwens in een jolige stemming, geeft hier en daar een advies: “haal zonder kleerscheuren de finish”. We zullen zien wat deze goede raad waard is.


De Sint start
De Sint heeft het startschot gegeven. De tijd, die niet belangrijk zou zijn, loopt. De voorhoede “scheurt” weg en gaat al de bocht om. Zij hebben geen last meer van de meute. Het middenveld en de achterhoede hebben het moeilijk. Maar met moed beleid en trouw komen we allemaal zonder kleerscheuren, dankzij geschreeuw van “paaltjes, stoeprand, auto voor”, de eerste bochten door. Dan ontstaat er wat ruimte. Plotseling begint het wat te regenen. Als je brildragend bent, is dat vervelend, want niets is zo gezichtsbeperkend als een miezerig regentje op je bril in een schaars verlichte omgeving. En het maakt geen verschil of dat hulpstuk een kleine duizend of een tweehonderd euro heeft gekost. We lopen inmiddels op de “rondweg”. Het “auto voor” klinkt veelvuldig. Ik loop in een grote groep, waarin ook een paar bekenden. We hebben de sokken erin. De samenstelling van de groep wisselt voortdurend, er zijn er die het tempo niet willen/kunnen volhouden. Ze haken af of gaan er vandoor, maar telkens komen er weer nieuwelingen bij. En het is voortdurend opletten op tegemoet komende auto’s. Maar het gaat zoals het gaat. Zo af en toe kun je een groot deel van het lopersveld overzien. Dat geeft een aardig beeld: veelal felgekleurde kleding, waarin groen/geel overheerst, vaak voorzien van verlichting. De wind hebben we op dit deel van het parcours tegen, het regent niet meer. We zijn zo ongeveer op de helft. De groep is inmiddels geheel uit elkaar gevallen. Het is ieder voor zich. We lopen weer richting centrum en we bedanken de vrijwilligers onderweg die ons helpen bij het oversteken en waarschuwen voor obstakels. De feestverlichting brandt en een enkele voorbijganger keurt ons een blik waardig, diep weggedoken in zijn jas. Hij zal ons wel voor gek verklaren, maar dat is zijn probleem.

Naar het einde
We gaan onder de A7 door en lopen buiten om. Plukjes lopers zie ik voor me. Ik stel vast dat er weinig verandering meer zit in de volgorde en in de samenstelling van die groepjes. Iedereen neemt blijkbaar genoegen met dit tempo. Het parcours is hier schaars verlicht. De fakkels links en rechts geven echter duidelijk de te volgen route aan (hulde aan de organisatie). We gaan opnieuw onder de A 7 door, het wordt weer goed opletten voor paaltjes, voor gladheid door natte bladeren en oneffenheden in het wegdek en op voetpaden. Het parcours loodst ons de stad binnen op weg naar de finish. De gelopen tijd wordt afgeroepen en het wordt aan je eigen eerlijkheid overgelaten om de jou toebedeelde en de werkelijk gelopen tijd op waarde te schatten en in te vullen op je eigen uitslagen papiertje in de sporthal. Maar dat de gelopen tijd er niet toe zou doen.....? Dat gelooft geen mens, want nauwelijks over de finish wordt met grote  belangstelling geïnformeerd naar.......juist, je gelopen tijd! Tenslotte: als je het ingevulde papiertje inlevert, ontvang je een boterletter en word je opgenomen in de officiële uitslagen lijst die te vinden is op de website van de Lange Afstandlopers Bolsward (www.labbolsward.nl).
Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die niet met plezier terug kijkt op een leuke loop onder niet echt ongunstige omstandigheden. Als je dat niet doet dan had je de boterletter maar beter in Bolsward kunnen achterlaten.

Meeloper

Uitslagen Sinterklaasloop Bolsward

Ysbrand Valkema  35: 51
Pieter Klasen  35:50
Bert Rienstra  37:48
Minne Wiersma 37:51
Tineke Algera  37:55
Frank Klasen 38:16
Onno Thooft  39:47
Hindrik Drenth  39:47
Jildeau Siderius  41:05
Esther Vellinga   41:05
Martin v/d Zee  42:26
Baukje Smink  43:04
Durk Brouwer  43:30
Jelte v/d Berg  43:42
Dieuwke v/d Laan 44:00
Hendrika Terpstra  44:00
Alice van den Akker  44:20
Inge Klasen  46:41
Titia Brouwer  47:31
Arie Lootsma  47:57
Albert Rameau  48:17

Geen opmerkingen:

Een reactie posten