Trainen

Loopgroep Sneek traint op de dinsdagavond 19:30-20:45, donderdagochtend 09:00-10:15, donderdagavond 19:30-20:45, zaterdagochtend 09:30-10:45, locatie Zeilsoos-Sneeker Jachthaven. Zondagochtend, clinictrainingen.

Loopgroep IJlst traint op de woensdagavond 19:30-20:45, locatie Sporthal Utherne.

Proeftraining of informatie: rnwths@gmail.com

vrijdag 31 oktober 2014

Start to Run naar het einde

Een afsluitende trainingsloop van ongeveer 20 - 25 minuten aaneengesloten hardlopen en dan zit het erop. Dat komt overeen met zo'n 3 kilometer gelijkmatig joggen. Weinigen van de deelnemers hadden gedacht dat zo iets tot de mogelijkheden zou behoren toen zij zich zeven weken geleden meldden bij de Start to Run trainers. Maar het is gelukt, het is volbracht! Vandaag de feestelijke afsluiting met koffie en wat lekkers. Vrolijk en voldaan terug kijkend op het bereiken van de finish; het is gelukt. Zeven weken geleden leek het heel ver weg, 3 kilometer! Iedere zaterdag kwam dat einddoel toch beter in zicht.
Die eerste keer een kennismaking, een praatje, voorzichtig joggend op weg voor de verdere warming up en daarna, rustig dribbelen, een minuut, even wandelen, nog een minuut dribbelen, weer wandelen, twee minuten dribbelen, weer wandelen en daarna nog een keer dezelfde cyclus. Wat kostte dat een moeite, om nooit te vergeten. Week na week ging het beter. Soms een kleine terugslag in de week. Vol twijfel zaterdags naar de groepstraining. Maar eenmaal bezig onder enthousiaste begeleiding lukte het weer om het doel van die week te halen.
 
Start To Run Groepsfoto
We hebben met en om elkaar gelachen om de vreemdste capriolen die we hebben uitgehaald tijdens de looptechnische oefeningen. Ach, niet iedereen gaat het even gemakkelijk af om armen en benen in tegengestelde richting ritmisch te bewegen. Bij het knieheffen is het belangrijk dat je met het bovenbeen horizontaal uitkomt, dat je rechtop moet blijven, niet mag inzakken, je schouders moeten ontspannen zijn, je armen ritmisch meebewegen en als je dribbelt je voeten goed afwikkelen. En dan die armbeweging, niet trommelen, niet zagen, een hoek van negentig graden tussen boven- en onderarm. Dribbelen heet opeens Trippling en Skipping blijkt een ander woord voor knieheffen. Karin doet het zo voorbeeldig voor en dan lijkt het allemaal zo eenvoudig. Ga er maar eens aan staan, het is een heel gedoe dat hardlopen.

Er wordt over blessures gesproken en dan vooral over het voorkomen ervan. Overdrijf nooit is een belangrijk motto. Neem op tijd rust. Voel je pijn, neem wat gas terug, raadpleeg een collega hardloper, neem contact op met een fysiotherapeut, een sportarts. Luister naar je lichaam.
Ook wordt er wat verteld over schoenen in samenhang met de juiste voetafwikkeling en stabiliteit, over kleding en over veilig lopen. Breng variatie aan in tempo, houd het niet alleen bij asfalt, maar loop ook eens in het bos, of over gras of schelpenpad. Wist jij veel dat dat allemaal bij hardlopen om de hoek komt kijken?
Tijdens je huiswerktraining merk je dat je hijgt als een molenpaard en je vraagt je af of dat wel gezond is, of je niet te hard van stapel bent gegaan, je loopt kortom met het hart in de keel. Twijfel maakt zich van je meester. 's Zaterdags vraag je een van de trainers hoe dat komt en dan krijg je te horen dat er een verschil is tussen buik- en borstademhaling, wat de voor- en nadelen zijn, dat je door langzaam te lopen gemakkelijker controle houdt over de ademhaling, dat je duurvermogen daar baat bij heeft en dat het de vetverbranding stimuleert en dat klinkt je als muziek in de oren.
 
Het volgende doel, trainen voor de Adventure Run op Ameland.
Na zeven weken, is het voorbij..........althans? Start to Run is afgelopen, een voldaan gevoel resteert. Maar het hardlopen is nu toch niet afgelopen? Natuurlijk niet, je kunt alleen op pad. Toch is het veel leuker, motiverender en gezelliger om in groepsverband te lopen. Loopgroep Sneek/IJlst   biedt vele mogelijkheden voor zowel de beginnende als de gevorderde, voor de puur recreatieve als voor de ambitieuze hardloper. Enthousiaste trainers staan garant voor een deskundige begeleiding, zij geven waardevolle adviezen zodat je nog meer plezier zult beleven aan het lopen. 
Lopen met elkaar motiveert je ook om mee te gaan doen aan leuke en uitdagende loopevenementen. Niets moet, alles kan en veel mag.
Loopgroep Sneek/IJlst heeft een blog (www.loopgroepsneek.blogspot.com) waar leden hun ervaringen kwijt kunnen. Ook op Facebook kan iedereen met iedereen in een beschermde omgeving gegevens uitwisselen. Een website is in ontwikkeling.
Kortom je bent van harte welkom bij de leukste Loopgroep van Sneek/IJlst en omgeving.


Meeloper, namens Karin, Durk en Frank

Geen opmerkingen:

Een reactie posten