Trainen

Loopgroep Sneek traint op de dinsdagavond 19:30-20:45, donderdagochtend 09:00-10:15, donderdagavond 19:30-20:45, zaterdagochtend 09:30-10:45, locatie Zeilsoos-Sneeker Jachthaven. Zondagochtend, clinictrainingen.

Loopgroep IJlst traint op de woensdagavond 19:30-20:45, locatie Sporthal Utherne.

Proeftraining of informatie: rnwths@gmail.com

donderdag 16 februari 2012

Zoete wraak

Het is dinsdagavond 14 februari. Het regent en het waait. De vorst is verdwenen en er ligt nergens sneeuw meer. De winter lijkt voorbij.
Bij het zwembad in Sneek staat een zwarte Skoda Octavia op de parkeerplaats. Het is kwart over zeven in de avond, het is donker. De ruiten van de auto zijn voor een groot deel beslagen. Er zitten twee mensen te wachten op .... Ja juist, op de “leden” van de Loopgroep Sneek. Volgens ingewijden de leukste loopgroep van Friesland en omstreken. Iedereen die in looppas een beetje wil bewegen kan lid worden. Je treft er vooral jonge mensen aan van in de dertig, van in de veertig, een enkeling is de vijftig gepasseerd, maar er is ook  ruimte voor iemand die nog ouder is. Neen, aan leeftijdsdiscriminatie doen ze niet in die loopgroep. Het is een uiteenlopend gezelschap, waarin iedereen, ongeacht geslacht, zich thuis voelt. De leiding is in handen van twee vriendelijke jongelui van achter in de dertig. Ze stromen over van enthousiasme en ze trotseren weer en wind om de beginselen van het hardlopen aan het zooitje ongeregeld bij te brengen. Er wordt stevig getraind/gelopen en daarbij is het ook nog gezellig. De leiders leggen uit wat de bedoeling is van de training. Jassen moeten uit, we gaan richting centrum deze keer. De groep praat, wisselt onderling de laatste Sneeker nieuwtjes uit, klaagt wat over het weer, vraagt naar elkaars blessures, grinnikt om een nieuw, nog nooit vertoond, kledingstuk. Maar luisteren, ho maar. En zo gaat het avond aan avond. En ook tijdens de warming up en de looptraining is het gekakel niet van de lucht. Dat leidt vaak tot hilarisch gedrag, want het schijnt niet eenvoudig te zijn om skipping met zijwaartse arm bewegingen te combineren. Zo wordt er veel gelachen om andermans uitvoering van de opdrachten, terwijl de eigen bewegingen verre van volmaakt zijn.
Het is dus dinsdagavond kwart over zeven en het is gewoon rot weer. De Skoda staat er en er zitten twee mensen in. Plotseling draait daar naast de Skoda een klein onooglijk Ferrarirood autootje de parkeerplaats op. De beide inzittenden van de Skoda nemen het wat vluchtig waar. Aan een blik van verstandhouding hebben ze voldoende, ze wonen tenslotte ook al jaren samen, en aan een half woord hebben ze genoeg. Het mannetje is uit het rode autootje gestapt. De grijsaard recht de rug, hoort het gelach en opent het portier van de Skoda. Hij kijkt vragend naar het tweetal dat nauwelijks tot bedaren is te brengen.
Even later......Het gesprek in de auto ging als volgt: “is dat iemand van onze loopgroep?, nee, joh, dat is een oude grijze, stramme man die naar de fysiotherapeut gaat.....”. Zo gaat dat in de leukste en gezelligste loopgroep van Sneek en omstreken. De oude grijsaard laat het zich aan leunen, vervoegt zich niet bij de fysiotherapeut. Nee, hij loopt met de jeugd mee, alsof er niets gebeurd is en hij denkt: mijn tijd komt nog wel.

Meeloper

1 opmerking: