Trainen

Loopgroep Sneek traint op de dinsdagavond 19:30-20:45, donderdagochtend 09:00-10:15, donderdagavond 19:30-20:45, zaterdagochtend 09:30-10:45, locatie Zeilsoos-Sneeker Jachthaven. Zondagochtend, clinictrainingen.

Loopgroep IJlst traint op de woensdagavond 19:30-20:45, locatie Sporthal Utherne.

Proeftraining of informatie: rnwths@gmail.com

donderdag 13 september 2012

MILLENNIUMLOOP IN IJLST

IJLST - Vandaag naar de stembus, zaterdag kiezen voor de Millenniumloop! Dat zeggen Lia de Vries en Marten Wijma, twee van de ruim 900 enthousiaste deelnemers aan deze estafetteloop over 105 kilometer. Wellicht dat liefst €100.000 bijeen wordt gelopen voor het goede doel. Dat bedrag is een voorzichtige indicatie van de organisatie. Vorig jaar haalden de 46 teams ruim €61.000 op. Dat bedrag werd door onder andere De Wilde Ganzen verdubbeld. Zaterdag gaan wederom 46 ploegen (met per team gemiddeld 20 lopers en fietsers) van start en opnieuw wordt de opbrengst verdubbeld. De eerste drie Millenniumlopen leverden €330.000 op; geld dat via The Hunger Project besteed wordt aan projecten in Afrika.

Het succes van de estafetteloop is ongekend en kan alleen tot stand komen door de inbreng van betrokken mensen als Lia de Vries en Marten Wijma. De Vries (42) is nauw betrokken bij de samenstelling van het team Arbo Anders-Hommerts. Ze ‘loopt’ tevens fanatiek achter sponsors aan. Wijma (57) is de drijvende kracht van de Loopgroep Sneek die zaterdag met twee teams van de partij is.


Beiden benadrukken dat het niet alleen gaat om het binnenhalen van zoveel mogelijk geld. ,,Het mooie van de Millenniumloop is niet alleen dat je samen een mooie prestatie levert voor het goede doel. Er ontstaat ook bewustwording: de millenniumdoelen krijgen aandacht”, zegt De Vries.

Tot de acht millenniumdoelen van de Verenigde Naties (uitgeroepen in 2000) behoren onder andere het terugbrengen van de kindersterfte en het recht voor kinderen op goed onderwijs. De Vries: ,,Door de Millenniumloop is er meer herkenning gekomen.” Wijma: ,,Alle millenniumdoelen zijn erg belangrijk, maar vooral het geven van microkredieten aan Afrikaanse vrouwen spreekt mij aan. Dit stimuleert de onafhankelijkheid.”

Wijma en De Vries benaderen niet alleen bedrijven voor een bijdrage. Ook particulieren wordt gevraagd de teams te ondersteunen. ,,Ook op deze manier maak je de doelen bekender”, aldus De Vries, die jaarlijks met enkele loopcollega’s in Jutrijp en Hommerts langs de deuren gaat om chocolade en thee (fair-trade) te verkopen. Meer teams zetten speciale acties op. In Goënga worden flessen wijn verkocht, woningcoöperatie de Wieren-Elkien verkoopt roggebrood en zorginstelling MEE chocoladerepen. Wijma: ,,De donaties komen soms uit onverwachte hoeken. Dat is hartverwarmend. Maar ik merk dat het moeilijker wordt om sponsoren te vinden, mede omdat de vakanties laat waren en het ineens ‘kort dag’ is richting 15 september.”

Ondertussen moet natuurlijk worden getraind voor de vierde Millenniumloop, die verdeeld is in 18 etappes. Lia de Vries: ,,Ik train twee keer per week, nu wat meer kilometers dan normaal.” Als assistent-teamcaptain heeft ze ook veel tijd gespendeerd aan het verdelen van de 105 kilometers onder de Hommertser atleten. ,,Leuk is dit jaar dat de hele route via filmpjes op de website www.millenniumloop.nl kan worden bekeken”, zegt De Vries. Lachend: ,,Op de motor gaat het toch een stuk sneller dan lopend!”

Ook Wijma traint twee keer per week en is als teamcaptain belast met het verdelen van de kilometers onder ‘zijn’ lopers en fietsers. ,,Dat is een hele puzzel, maar dat vind ik een van de charmes van de Millenniumloop. Ook hierin spreek het ‘wij-gevoel’ me aan.”

Alle inspanningen leiden uiteindelijk tot een schitterende dag, zeggen Lia de Vries en Marten Wijma. ,,Het allermooiste van de Millenniumloop vind ik het moment dat alle teams op het grote podium van het festival in IJlst hun cheques uitreiken aan The Hunger Project. Kippenvel!”, aldus De Vries ,,Op dat moment besef ik wat er met elkaar allemaal mogelijk is.” Wijma: ,,Alles regelen is mooi, maar voor mij is ook onbeschrijflijk geweldig het gevoel van het samen aankomen op het feestterrein en dan de beloning in de vorm van de cheque-uitreiking.”
Artikel geplaatst door Rynk Bosma op 11-09-12 15:24.(uit Sneeker Nieuwsblad en Wijd en Zijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten