Trainen

Loopgroep Sneek traint op de dinsdagavond 19:30-20:45, donderdagochtend 09:00-10:15, donderdagavond 19:30-20:45, zaterdagochtend 09:30-10:45, locatie Zeilsoos-Sneeker Jachthaven. Zondagochtend, clinictrainingen.

Loopgroep IJlst traint op de woensdagavond 19:30-20:45, locatie Sporthal Utherne.

Proeftraining of informatie: rnwths@gmail.com

donderdag 28 februari 2013

BARRE OMSTANDIGHEDEN IN DE OERPOLDER

Het zijn de diehards die zich onder barre omstandigheden op zondag 24 februari melden aan de start van de 7 of 14 km lange helse tocht door het polderlandschap. Een ijzig koude wind jaagt de sneeuw bijna horizontaal over het vlakke land. Je moet wel een liefhebber van het hardlopen, anders moet je er niet aan beginnen. En liefhebbers hebben we binnen onze Loopgroep: Anthoon Haagsma, Peter Yntema, Klaas van Tricht , Ysbrand Valkema voor de 14 en Marcel Swart voor de 7 kilometer schrijven zich om goed 13.00 uur in. Het is aangenaam toeven in het Dorpshuis van It Heidenschip. Er vindt daar in de warmte uitvoerig overleg over mutsen, handschoenen en over hoeveel kledingstukken over elkaar aangetrokken moeten worden. Er wordt een keuze gemaakt, maar eenmaal buiten, waar de sneeuw en de noord noord oosten wind  een gevoelstemperatuur van rond de min 8 graden veroorzaakt, slaat de twijfel toe. Toch te koud, toch te warm? Eerst maar de warming up. Dan is er nog wel tijd en gelegenheid om de kleding opnieuw te herzien.

It Heidenskip
Om even voor 14.00 uur verzamelen de lopers zich voor de start. Verwarring alom. De lopers worden voor de beide afstanden op hetzelfde moment weggeschoten. De wanorde wordt veroorzaakt omdat de groepen in tegengestelde richting moeten vertrekken. Maar eenmaal op weg is dat gelukkig allemaal snel voorbij. De 14 km heeft het vooralsnog gemakkelijk met de wind in de rug. Het tempo ligt dan ook hoog. Hier en daar worden de handschoenen uitgetrokken en ook een aantal mutsen verdwijnt.  De 7 km ploetert eerst tegen wind en sneeuw in en menigeen heeft spijt dat-ie zich niet beter gekleed heeft. Als de 14-km-groep afbuigt in noordelijke richting en de wind schuin van voren de lopers geselt krijgt ook hier menigeen het moeilijk. Voeg daarbij de fijne, miezerige sneeuw die striemend op het gezicht neer komt en het zicht danig beperkt dan is de ellende compleet. De snelheid zakt bij vrijwel iedereen. Gelukkig staan er dan op het juiste moment een paar toeschouwers die zich zelf warm proberen te klappen en daarmee de lopers een hart onder de riem steken. Maar onze helden slaan zich er goed doorheen, ook al hebben ze elkaar uit het oog verloren. Het is ieder voor zich. Men probeert de luwte op te zoeken van een breed geschouderde mede loper. Soms lukt het om even aan te haken, maar even zo vaak moet men lossen en alleen verder ploeteren. Het is, zoals altijd, ieder voor zich en de wind voor ons allen.

Warming up
“Het verbaast mij iedere keer weer wat er in zo’n wedstrijd door je hoofd spookt. Dat is misschien ook wel de verslavende werking van elke duurloop. Eerst nog volop de zorgen: de drukte van het werk, de mailtjes die allemaal nog verwerkt moeten worden en het reilen en zeilen van het gezin. Daarna, naar mate de kilometers vorderen eist het lichaam de aandacht op. De eerste pijntjes dienen zich aan. Je probeert er niet aan te denken. Je neemt de omgeving in je op, je kijkt naar de collega lopers, je gaat extra op je loophouding letten en je kijkt eens naar je hartslag. De benen worden wat zwaar i.v.m. een beginnende verzuring. En dan al die mannen en vrouwen (gelukkig minder in aantal) die jou voorbij lopen. Je vraagt je nog even af of zij zoveel harder lopen, of dat jij zoveel langzamer bent gaan lopen. Als je dat allemaal hebt verwerkt, gaat de adrenaline een rol spelen, je komt  enigszins in een trance. De dieselmotor in je wordt gestart en je gaat onverdroten door. Je ziet dat er groepjes gevormd zijn, waarin iedereen op zijn beurt het kopwerk voor zijn rekening neemt, zodat de anderen in de luwte even kunnen bijkomen. Dat lijkt jou ook wel wat. Je sluit aan. Je krijgt weer grip op je gedachten, de lichamelijke ongemakken worden vergeten. Na een bocht in het parcours, als de wind niet meer recht van voren komt, vergeet je het werk, denk je niet meer aan de dagelijkse beslommeringen. Opeens ziet het leven er heel wat zonniger uit. Kilometer na kilometer ben je zo gevorderd en na opnieuw een bocht en een nog gunstiger windrichting, gaat het tempo in de groep omhoog. Je kunt volgen en dat versterkt je goede humeur. De ceremonie meester bij de finish is in middels duidelijk te horen. Dat geeft je vleugels. Eenmaal over de finish kijk je nog wat verdwaasd om je heen, maar als je je naam hoort, ben je weer bij de les. Als ik dan met Ysbrand ervaringen uitwissel, en de warme sportdrank de koude doet vergeten voegen Peter en Anthoon zich bij ons.”


Marcel in actie tijdens de Oerpolderloop
Marcel heeft de 7 kilometer er op zitten en is al binnen. De start was wanordelijk. Eenmaal opgang is het zwaar; de wind pal tegen en de sneeuw striemt recht in het gezicht. Het is moeilijk om in het ritme te komen. Het aantal deelnemers is beperkt, zodoende loop je al gauw eenzaam te zwoegen. Daar waar de weg dood loopt zit er niets anders op dan om te keren. Na ronding van het markeringspunt begin je welgemoed aan de terugweg. Het sneeuwt niet meer en voor de wind gaat het voorspoedig “huiswaarts”. Het kost wat minder inspanning, de koude wind van achteren is niet aangenaam, je rug wordt steenkoud. Dan met de finish in zicht begint het zowaar weer te sneeuwen. In alle gemoedsrust vraag je je af of Arjen ook hier verantwoordelijk is voor dit toetje. Maar eenmaal over de eindstreep overheerst een voldaan gevoel, je neemt shirt en de kortingsbon “bij Folkert” in ontvangst en met een kop snert binnen in het Dorpshuis wordt het restant van de kou uit het lichaam verdreven.

Marcel volbrengt de 7 km in 39.49, Esther v/d Veen 42.07 en Ysbrand eindigt de 14 km in 1.11.17, Klaas in 1.12.58, Peter in 1.13.11 en Anthoon in 1.20.29

Meeloper aan de zijlijn i.s.m. Klaas en Marcel                                     foto's Janke van der Schaaf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten