Trainen

Loopgroep Sneek traint op de dinsdagavond 19:30-20:45, donderdagochtend 09:00-10:15, donderdagavond 19:30-20:45, zaterdagochtend 09:30-10:45, locatie Zeilsoos-Sneeker Jachthaven. Zondagochtend, clinictrainingen.

Loopgroep IJlst traint op de woensdagavond 19:30-20:45, locatie Sporthal Utherne.

Proeftraining of informatie: rnwths@gmail.com

dinsdag 19 augustus 2014

HET PRAATHUIS

Een groep van zo'n 50 hardlopers heeft zich verzameld op het parkeerterrein bij het zwembad in Sneek in afwachting van de instructies voor een looptraining in het buitengebied van de stad. Vanavond voert de route via het Zwettebos naar Scharnegoutum, om dan Goënga aan te doen, vervolgens naar Pasveer en van daaruit over het fietspad langs de rondweg richting Oudvaart weer 'huiswaarts' te keren. Dat parkeerterrein is twee maal in de week (dinsdagavond en donderdagmorgen) de thuishaven van Loopgroep Sneek, terwijl op zaterdagmorgen het Burgemeester de Hooppark als zodanig fungeert. De auto van Arjen Visserman fungeert als onderkomen en veel fantasie is er niet nodig om vast te stellen dat dit maar behelpen is. Gelukkig zijn de leden van de Loopgroep niet veeleisend. Een atletiekbaan hebben ze ook niet nodig; hardlopen kan tenslotte overal en onder professionele begeleiding van Arjen Visserman en Karin Verploeg is het helemaal 'je van het'! Sneek en de omgeving van de stad bieden talloze veilige looproutes en zelfs in het donker zijn er vele mogelijkheden langs en over verlichte fietspaden.
 
"De Sneeker Zeilsoos"
Als de groep na anderhalf uur moe en bezweet terug keert, begint het te regenen. Arjen en Karin willen nog wat informatie kwijt over een paar attractieve loopevenementen, waar vanuit de groep belangstellend naar is gevraagd. In de auto ligt nog wat aanvullend materiaal. Er zijn ook nog wat vragen over trainingsschema's. De regen komt plotseling met bakken uit de lucht. Men vlucht de eigen auto in, of pakt de fiets om zo snel als mogelijk naar huis te gaan. Als het zo regent en men wil nog wat napraten en in gezamenlijkheid vooruit kijken naar een of ander loopevenement dan ontbeer je een dak boven je hoofd.

Nee, veel eisend zijn ze niet, die leden van de Loopgroep. Maar in toenemende mate komt het voor dat men na een training nog 'even' de geleverde inspanning wil evalueren, of dat iemand een individueel advies wil over zijn of haar eigen trainingsarbeid voor de komende week/weken, of een feedback wil over een (dreigende) blessure, of gewoon even wil praten over van alles en nog wat. Te vaak is het weer dan de spelbreker. Het is te winderig, te koud of het regent en dat is niet prettig als je warm en bezweet bent.
Maar dat niet alleen, want na gedane arbeid is het goed rusten onder het 'genot' van een sportdrankje om het lichaam weer van de nodige energie te voorzien.

"De Sneeker Zeilsoos"
Zo wordt er hardop gemijmerd over niet alleen een dak boven het hoofd. Want wat zou het plezierig zijn als er een echt onderkomen zou zijn, een plaats waar men bijeen kan komen voor en na de training, waar het toilet een toilet is en geen struikgewas, waar je koffie, thee en water kunt krijgen, een onderkomen waar je met gelijkgestemden je ervaringen kunt delen, waar je samen kunt mijmeren over een volgende uitdaging, waar je elkaar kunt ondersteunen en een hart onder de riem kunt steken, als het niet meer gaat zoals je gewenst/gehoopt had, waar je met elkaar afspraken kunt maken voor gezamenlijke deelname aan een of ander loopevenement, waar je eigen prestaties glans kunt verlenen. Kortom waar je lief en leed met elkaar kunt delen.

M.i.v. van 30 augustus gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Wij hebben, de Loopgroep heeft, de beschikking over een echt onderkomen. Nee, geen luxe, want dat past niet bij deze Loopgroep. Gewoon een gezellig onderkomen, niet erg groot, maar van alle gemakken voorzien.
Weinigen binnen de Loopgroep zal het ontgaan zijn, dat gebouwtje bij die jachthaven, groen van kleur, dat gebouwtje achter een hek, bijna altijd leeg, het staat er maar te staan. Dat karakteristieke gebouwtje van hout met een opvallend rood dak wordt ons onderkomen! Dat wordt het verzamelpunt voor en na iedere training. Daar kunnen we onze kleding achterlaten, daar staan stoelen en tafels om uit te blazen na afloop van een training, daar is een kraan voor koel helder water, daar zijn sportdranken, daar kun je napraten over je eigen prestaties en vooruit kijken naar een volgende uitdaging, daar kun je adviezen inwinnen van onze deskundige trainers, Arjen en Karin, over een individueel trainingsprogramma, daar is koffie en thee, kortom dat is het ontmoetingscentrum voor alle leden van de Loopgroep. Het maakt niet uit of je drie, vijf, tien, een halve of een hele marathon wil of kan lopen, iedereen is welkom!
En de beginnende hardloper, de deelnemer aan Start to Run, zal zich nog eerder thuis gaan voelen bij Loopgroep Sneek.


Meeloper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten